Dvojstĺpový zdvihák - ako si správne vybrať

Dvojstĺpový zdvihák je najčastejšie používaný typ zdviháku v autoservisoch a dieľňach. Medzi ich prednosti patria efektivita používania. Možnosť využívania pri servisných úkonoch, kde umožňujú jednoduchý prístup k náprave, k pneumatikám, rovnako ako aj k motorovej časti, brzdnému systému, sú vhodné pri výmene oleja v prevodovkách a motore, alebo pri výmene výfukového potrubia. Rovnako sú dvojstĺpové zdviháky vhodné pre robenie diagnostiky.

V našej ponuke nájdete viac modelov dvojstĺpového zdviháku, ktoré sa medzi sebou líšia rôznymi detailami. V tomto článku sa vám pokúsime ukázať základné rozdiely, ktoré by Vám mohli pomôcť si správne vybrať ten najvhodnejší pre váš projekt.

dvojstĺpový-zdvihak

S PREJAZDOM, ALEBO HORNÝ PREPOJ

Stĺpy dvojstĺpového zdviháku s elektro hydraulickým pohonom musia byť vzájomne prepojené. Prepoj kryje, alebo vedie hydraulickú hadicu, vyrovnávajúce oceľové laná, prípadne elektroinštaláciu. Konštrukčne sa používajú dva modely:

  1. so spodným prepojením - s prejazdom
  2. s horným prepojom - tvz. bezprejazdové

Vo väčšine prípadov si klienti vyberajú model so spodným prepojom. Jeho výhodou je jednoduchšia inštalácia, menšia náročnosť na výšku dielne (priestoru). Nevýhodou je, že na podlahe vzniká pevná prekážka, cez ktorú musí zdvíhané vozidlo prejsť, prípadne vie obsluha oň zakopnúť. Moderné dvojstĺpové zdviháky majú našťastie spodný prejazd pomerne nízky, pri niektorých modeloch sa výška pohybu cca 2,5cm.

Nespornou výhodou dvojstĺpového zdviháku s horným prepojom je, že nič pod vozidlom na podlahe neprekáža a netvorí prekážku. Je napríklad výhoda, keď sa používa zdvihák na prevodovky pri demontáži prevodoviek z vozidla a viete s ním voľne pohybovať. Rovnako aj napríklad mobilná zberná nádoba pri vypúšťaní oleja, či dielenský vozík s náradím.

AUTOMATICKÉ, ALEBO POLOAUTOMATICKÉ OVLÁDANIE

Všetky elekro hydraulické dvojstĺpové zdviháky musia byť vybavené bezpečnostným systémom, ktorý znemožňuje samovoľné spustenie zdvihnutého vozidla a to aj pri totálnom výpadku hydraulického systému. Jedná sa o bezpečnostné poistky, ktoré sú tvorené pevnými kovovými komponentami. Tieto bezpečnostné poistky sa automaticky začnú zaisťovať po započatí zdvihu. Zvyčajný rozostup medzi jednotlivými poistkami je 5cm.  Základný rozdiel potom v ovládaní je spôsob uvoľňovania poistiek pri spúšťaní zdvihnutého vozidla na podlahu.

Poloautomatický systém si vyžaduje ručné / manuálne odistenie bezpečnostných poistiek. Zvyčajne sa jedná o potiahnutie tiahla, alebo držanie páky, ktorá drží poistky v odistenej polohe a uvoľnením tlaku v hydraulickej sústave sa zdvihák spúšťa dole. Bežne bývajú tieto odisťovacie segmenty na oboch stĺpoch, vtedy je potrebné ísť najprv k jednému stĺpu, odisť, potom k druhému stĺpu odistiť a následne spúšťať. Na ovládanie postačuje jedna osoba. Poloautomatické dvojstĺpové zdviháky bývajú lacnejšie ako automatické modely. Sú vhodné pre použitie v menších dielňach s menšou frekvenciou zdvíhania. 

Automatický dvojstĺpový zdvihák sa vyznačuje komfortným spôsobom ovládania pomocou tlačidiel na ovládacej skrinke. Bezpečnostné poistky ovládajú elektromagnety, ktoré po stlačení tlačítka automaticky odistia zdvihák a začnú spúšťať vozidlo dole na podlahu.

NAPÁJANIE ZDVIHÁKA NA 400V alebo 230V

V našej ponuke nájdete obidve možnosti napájania, či na 400V trojfázové, alebo 230V jednofázové. Obidve možnosti poskytujú rovnaký výkon zdviháku a práca s nimi je rovnako efektívna. Klient si môže zvoliť podľa toho, aký rozvod elektrického pripojenia má v dielni. 

KAPACITA ZDVIHU

Ponúkame vám dvojstĺpové zdviháky s kapacitou zdvihu od 4ton do 6ton. 

DĹŽKA RAMIEN

Pri výbere dvojstĺpového zdviháku je potrebné si premyslieť aké typy vozidiel budete zdvíhať. Najčastejšie predávané modely dvojstĺpových zdvihákov majú dĺžku ramien do 1250mm a sú dvojdielne. Tieto zdviháky sú vhodné pre zdvih bežných osobných vozidiel a SUV. 

V ponuke máme zdviháky aj dĺžkami ramien od 1300 do 1500 mm. Tieto ramená bývajú trojdielne teleskopické, aby sa zabezpečila možnosť zdvihu aj menších aj väčších vozidiel.

Najdlhšie ramená ponúkajú dvojstĺpové zdvihák s kapacitou zdvihu 5 a viac ton. Tieto zdviháky majú ramená dlhé až 1800 mm, sú trojdielne. Vhodné sú na prácu s dodávkovými vozidlami, alebo ľahkými úžitkovými vozidlami. Vďaka svojej konštrukcii vedia samozrejme zdvihnúť aj menšie vozidlo.